Deskundigheidsbevordering

maandag 2 december 2019

Drie minuten doofblind!

Deskundigheidsbevordering bij Teamwerk Zorg. Onze medewerkers volgden een training van Koninklijke Kentalis. Kentalis ondersteunt mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn of een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of communicatief meervoudige beperking hebben. Teamwerk Zorg biedt dagbesteding aan mensen met een (verstandelijke) beperking.  

Wist je dat 31% van de mensen met een verstandelijke beperking ook een auditieve beperking heeft. De trainers vertelden o.a. dat het syndroom van Usher ervoor zorgt dat doofblindheid kan ontstaan. De impact van doof- en/of blindheid op iemand zijn leven is groot. Geluid heeft namelijk veel functies: het waarschuwt ons voor gevaar, we herkennen er emoties door, het geeft structuur aan de wereld en het levert een bijdrage aan informatieverwerking. Het is van belang voor geslaagde communicatie en wederzijds begrip. De impact van een visusprobleem op het gehoorverlies en andersom is groot, 1 + 1 ≠ 2.

Doordat mensen veel moeten compenseren door hun beperkingen kampen ze met problemen. Zo zijn ze eerder moe, hebben ze last van ‘verlies’ doordat ze in de winter bijvoorbeeld minder kunnen zien omdat het eerder donker wordt, zijn ze minder mobiel en hebben ze moeite met interactie. “Het is dus belangrijk om rekening met deze mensen te houden zodat ze zo lang mogelijk goed kunnen meedraaien in de maatschappij.” aldus Klaske, communicatiedeskundige bij Kentalis.

Ervaringsoefening
We moesten 3 minuten met een geblindeerde bril op en met oordopjes in onze oren en een koptelefoon op door het leven. Handen wassen, eten opscheppen, wandelen door gangen. En dat ook nog onder begeleiding. Weg privacy! Een licht angstig gevoel bespeurden sommige collega’s.  Het was een heftige ervaring terwijl wij wisten dat het een tijdelijke oefening was…

Naar nieuwsoverzicht