Interview indebuurt

dinsdag 10 januari 2023

Denk je bij dagbesteding aan een saaie werkplek waarin je dag in dag uit dezelfde doosjes moet vouwen? Think again. Bij Teamwerk Zorg, onderdeel van inZet, regelen Stephany en haar collega’s dagbestedingsplekken die écht bij iemand passen, van kringloop tot vlindertuin. “Ook als mensen bijvoorbeeld autisme of een beperking hebben, kunnen ze hun dagen zinvol én leuk besteden”, laat Stephany weten.

Stephany van der Goes (39) werkt al zo’n zes jaar bij Teamwerk Zorg, dat sinds 2021 onder de vlag van inZet valt. “Ik ben het eerste aanspreekpunt voor alle nieuwe cliënten, de families en bijvoorbeeld gemeentes. We hebben bij Teamwerk een aantal vaste dagbestedingslocaties in en rond Zoetermeer, maar we creëren ook nieuwe plekken gebaseerd op de wensen van de hulpvrager.”

Begeleiding én zelfredzaamheid

“Is het bijvoorbeeld iemands grote droom om zich met honden bezig te houden? Dan gaan we kijken of we diegene bij een extern bedrijf kunnen plaatsen”, vertelt Stephany. “Tijdens dagbesteding staan er altijd begeleiders klaar om je te ondersteunen. Ook wij komen geregeld langs, op de werkplekken én bij mensen thuis. Als je bijvoorbeeld een groter sociaal netwerk wilt opbouwen of wil leren hoe je je huis netjes kunt houden, helpen we ook bij dat soort vragen. Alles om de zelfredzaamheid uiteindelijk te vergroten. En soms bieden we ook gewoon even een luisterend oor.”

Van dagbesteding naar betaalde werkplek

Veel mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking lukt het niet om een reguliere baan te vinden. Dan is dagbesteding vaak een heel fijne vorm van zingeving, blijkt wel uit de talloze voorbeelden die Stephany kan geven. “Zo kwam er een keer een jongen met autisme bij ons binnen die ontzettend onzeker was geworden door zijn pestverleden en zichzelf hierdoor isoleerde. We begonnen heel laagdrempelig met werk op een van onze locaties. Hij voelde zich al snel veilig en mocht zichzelf zijn, waardoor hij helemaal opbloeide. Inmiddels is hij op die dagbestedingsplek zelfs afdelingsleider geworden en heeft hij een betaalde functie! Prachtig om te zien.”

 

"Deze mensen mogen niet weggeschoven worden."

 

Stephany noemt nog een mooi voorbeeld. “Een andere jongen zat op zijn vorige dagbestedingsplek helemaal niet op zijn plek. Wij vroegen hem: waar droom je van? Hij reageerde dat hij gek was op vlinders. Toen hebben we voor hem een plekje kunnen realiseren in een vlindertuin. Hoe gelukkig hij daar mee was, vergeet ik nooit meer. Als er de juiste ondersteuning is, is alles mogelijk. Deze mensen mogen niet weggeschoven worden. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die openstaan om zulke werkplekken te bieden.”

 

Hotspot in Zoetermeer

Ook op de vaste locaties van Teamzorg kunnen cliënten altijd terecht. “In Zoetermeer is dit jaar bijvoorbeeld De Omkeer geopend, een heel toffe plek”, vertelt Stephany. “Deze bestaat uit bekende kringloop Het Goed, een horecagelegenheid én technische werkplek Ecoware, waar fietsen en andere apparatuur worden opgeknapt voor minima. Superleuk om eens langs te komen maar ook als dagbestedingsplek. Onze cliënten werken hier samen met andere organisaties en dat gaat supergoed, waardoor zij echt het gevoel krijgen mee te draaien met de maatschappij.”

 

Sociale club

Teamwerk haalt mensen uit de isolatie, zodat zij weer gezien worden. “We krijgen via inZet ontzettend veel nieuwe meldingen binnen die te maken hebben met eenzaamheid”, legt Stephany uit. “Daarom zijn we behalve werkplekken ook steeds meer sociale activiteiten gaan organiseren, zoals sport op de zaterdag. Hierdoor krijgen deze mensen een groter sociaal netwerk en ontstaan er zelfs mooie vriendschappen.”

Zetje in de goede richting nodig?

Heb jij ook behoefte aan een luisterend oor of praktische ondersteuning, voor jezelf of een dierbare? inZet is dé centrale ingang voor Zoetermeerse inwoners met een hulpvraag. Het is een samenwerkingsverband van negen organisaties en vijf samenwerkingspartners, met elk een eigen specialisme. Zo kun je met jouw zorg- of hulpvraag gemakkelijk terecht bij diverse hulpverleners op de volgende gebieden:

  • Geld en administratie
  • Wonen en omgeving
  • Gezondheid en balans
  • Gezin en relaties
  • Meedoen in de maatschappij

“Kun jij ook wel wat hulp of bijvoorbeeld een leuke dagbestedingsplek gebruiken, dan ben je van harte welkom bij inZet en Teamwerk Zorg”, vertelt Stephany. “Neem gerust contact op, dan kijkt inZet hoe je het beste geholpen kan worden.”

 

Zet je ook in voor stadgenoten

Enthousiast geworden van Stephanys verhaal en zoek je een leuke baan in het hart van de wijk? Op de website van inZet vind je de vacatures die momenteel openstaan. Ook lees je hier meer informatie over de mogelijkheden voor vrijwilligers. Zo kun je op een laagdrempelige manier iets betekenen voor een ander, actief bezig zijn én je eigen talenten ontwikkelen.

 

“We kunnen altijd begeleiders en vrijwilligers gebruiken, die zijn meer dan welkom!”, vertelt Stephany. “Zelf kom ik oorspronkelijk uit de commerciële wereld. Heel leerzaam, maar ik vind het superfijn dat in mijn huidige baan niet geld maar de mensen en de zorg voorop staan. Je kan mensen écht verder helpen, ik heb mijn plekje hier dus helemaal gevonden en haal er veel energie uit.”

Naar nieuwsoverzicht