Medewerker in Beeld: Henk

maandag 28 februari 2022

Henk van Teamwerk Zorg

Benieuwd naar wie Henk is en wat zijn werk inhoudt? Lees nu alles in dit interview!

 

"Ik probeer de zaken die niet goed gaan eerst op een humoristische manier op te lossen."

 

Vertel eens, wie ben je en wat doe jij bij Teamwerk?

Ik ben Henk Doorschodt en ik begeleid deelnemers tijdens de dagbesteding bij More Storage.

Is More Storage de enige locatie waar jij werkt?

Ja, momenteel wel. Ik werk hier nu bijna twee jaar. Ik heb ook op andere locaties gewerkt, maar dit is nu zo’n beetje mijn vaste locatie geworden.

Hoe ziet jouw dag eruit bij More Storage?

Heel erg divers. Ik begin om acht uur, dan ga ik naar beneden om te kijken wat er te doen is, of er klusjes voor ons zijn en wie ik waar aan het werk ga zetten. Gedurende de dag ben ik veelvuldig op de werkvloer aanwezig om te zien of “het loopt” en of onze deelnemers het naar hun zin hebben. Belangrijk is dat ze de doelstelling van de dag ook gaan halen. Deze doelstellingen zijn vastgelegd in zorgplannen.

Heb je altijd al het werk willen doen dat je nu doet?

Ik kom oorspronkelijk uit de bouwwereld waar ik als manager heb gefunctioneerd. Daar begeleidde ik al diverse mensen op de werkvloer. Op enig moment kwam dit werk op mijn pad en dit is wel echt super gaaf.

Een heel andere wereld van begeleiden, maar ik zou het niet meer willen inruilen.

Leuk dat je dit zo tegen kwam.

Ja, het kwam op mijn pad, en ja, met deze mensen werken is gewoon heel erg leuk. Ik heb in het verleden mijn eigen sportschool gehad (zelfverdediging), ook daar begeleidde ik cliënten en werkte ik veel samen met mensen. Dat is geweldig leuk, iedereen is toch weer anders. Dus ja, dat het zo samenkomt in deze functie is wel een mooi cadeautje.

Hoeveel cliënten lopen hier rond op de dagbesteding?

Ik heb gemiddeld wel negen tot tien cliënten per dag aanwezig op de werkvloer.

Op wat voor manier begeleid jij de mensen? Heb je een bepaalde manier waarop jij het doet?

Ik ben zelf heel erg open en ik probeer alle deelnemers op hun waarde in te schatten. Ik lees me in over onze deelnemers en probeer daar op de best mogelijke manier mee om te gaan. De ene medewerker heeft meer sturing nodig dan de andere.

Ik probeer de zaken die niet goed gaan eerst op een humoristische manier op te lossen. Dat kan nog wel eens gepaard gaan met een opmerking in de trant van “gaat het nog lukken vandaag dames en heren?” Gelukkig doen ze dan wel vaak wat er van ze verwacht wordt en zien ze de humor er van in. Ik heb wel gemerkt dat ik de deelnemers iets anders benader dan de andere medewerkers van Teamwerk. Dat zal vast met mijn persoontje te maken hebben en de band die ik inmiddels met de deelnemers heb opgebouwd.

Is dat misschien ook omdat dit een ander soort locatie is dan bijvoorbeeld een boerderij?

Ja en Nee, ik ben nu eenmaal zo. Ik hou wel van een prettige werksfeer maar daarnaast ben ik ook wel heel erg rechtlijnig. Dat gaat goed samen. Er kan maar één kapitein op het schip zitten dus ik bepaal de richting. Ik verwacht dan wel van de deelnemers dat ze ook die richting opvaren. Ik heb een tijdje bij Rob gewerkt op de boerderij en toen deed ik hetzelfde. Op de een of andere manier lukt dat bij mij.

Ik behandel alle deelnemers zoals ik iedereen behandel. We hebben een opdracht of we gaan leuke dingen doen met zijn allen. Dat moet wel duidelijk zijn.

Waarom of wanneer ga je met plezier naar je werk?

Elke dag. Ik sta elke dag met een glimlach op, omdat ik weet dat ik hiernaartoe ga. Echt waar, ik vind elke dag een nieuw cadeautje. Elke dag zijn onze deelnemers anders, dus eigenlijk is het ook nooit dezelfde dag of saai.

Welke tips heb je voor iemand die dit soort werk wilt doen?

Mijn tip is: wees jezelf en ga op je gevoel af. Kijk naar het gedrag van de deelnemers in de groep waar je mee werkt en respecteer iedereen zoals hij is. Dan kan er iets moois gaan groeien. Dat je zegt van “Nou, dit is het, dit is leuk”. Je moet je werk wel serieus nemen, het is niet zo dat elke dag een pretje is, maar wees vooral jezelf en doe jezelf niet als een ander voor. Daar prikken onze deelnemers heel snel doorheen.

Wat heb je gedaan om te bereiken waar je nu bent?

25 jaar gewerkt als vaste manager, wel in een heel andere wereld. Vorig jaar de opleiding gedaan voor begeleiding en daar ben ik voor geslaagd. Dus de papiertjes heb ik allemaal.

De opleiding voor begeleider geeft je een gedegen basis om in de praktijk als begeleider aan de slag te gaan. Maar met alleen dat diploma ben je nog geen begeleider. De praktijk is toch weerbarstiger en het vraagt nog een aantal praktische vaardigheden om de begeleiding ook te laten slagen. Elke deelnemer is uniek, ze hebben allemaal een eigen rugzakje. De ene rugzak is groter dan de ander. Daar kan je wel heel veel theorie op loslaten, maar op het werk zelf is het echt anders. Dan moet je het echt zien en aanvoelen, jezelf in zo iemand verplaatsen en verdiepen, dan komt het goed.

Heb je nog ambities, of iets wat je graag wilt doen binnen je werk?

Nou, qua werk doe ik al wat ik eigenlijk wil. Begeleiden, bezig houden en uitdagen van onze deelnemers.

Mijn ambitie ligt nog op het doorgroeien in de functie naar het niveau van senior. Maar het belangrijkste is dat ik met veel plezier wil werken. Dat is eigenlijk het enige wat ik wil. Ik neem elke dag zoals het komt, ik maak de dag niet moeilijker dan zij is.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Ik hoop nog steeds bij More Storage, die trouwens binnenkort gaat uitbreiden, het staat al vast dat het hier nog groter wordt. Dan is er voldoende ruimte en werk voor vijftien tot twintig deelnemers. Dan zal ook de capaciteit van de begeleiding vergroot moeten worden omdat een te groot aantal deelnemers gaat leiden tot het maken van fouten. Alle deelnemers hebben recht op een goede begeleiding en belangrijk daarbij is dat ze het ook naar de zin hebben en het leuk vinden om te blijven komen. Elke dag wil ik dat ze met een glimlach binnen komen, dan is mijn dag al helemaal goed!

En wat als dat niet zo is? Weet je dan ook hoe je ze weer blij kan krijgen?

Ja, want ik ken ze door en door. Ik praat heel veel met ze en ik ben niet altijd werk gericht met ze bezig. Soms ga ik naar een deelnemer toe en dan is hij of zij wat somber, op dat moment sla ik een arm om hem/haar heen en dan gaan we even een stukje wandelen door het pand. Ik vraag dan wat er aan de hand is en dan luister ik ook echt naar hun verhaal. Ze zijn er best wel gevoelig voor dat er iemand naar hen luistert en dan zie je ze ook weer opknappen en lachen.

Zo’n gesprek eindigt vaak met een dolletje wat een glimlach op het gezicht tovert. Vervolgens gaan ze weer lekker aan het werk.

Wat is het mooi dat ze even bij jou hun ei kwijt kunnen, en daarna met een beter gevoel verder.

Ja zeker, dan zijn ze even hun verhaal kwijt. Ik ga er vrij luchtig mee om en ik oordeel niet. Ik zeg gewoon “Kom op, we hebben allemaal wel eens een dingetje.”

Ik heb daarbij altijd een heel mooi gezegde van mijn zoon in mijn hoofd zitten: “Pap, je kan niet altijd zes gooien.” En dat is helemaal waar, je kan niet altijd zes gooien. En dat zeg ik hier ook tegen onze deelnemers. Soms zit het mee en soms zit het tegen!

Henk laat een tattoo zien met twee maskers, waarvan één een blij gezicht heeft en de ander verdrietig, twee dobbelstenen met verschillende nummers, en eronder “Je kan niet altijd zes gooien”.

Soms zit het inderdaad even tegen, daar moet je maar doorheen bijten en gewoon doorgaan. Dat probeer ik uit te dragen aan de groep. Ik verwacht ook dat ze allemaal hetzelfde antwoord geven op de vraag wat ze van mij vinden. Dat ik streng ben, maar dat ze wel weten wat ze aan mij hebben. Ik speel geen spelletje met ze en dat zien ze echt heel goed.

Plezier in combinatie met een zinvolle dagbesteding is het belangrijkste doel. Als dat niet lukt, dan doe ik waarschijnlijk iets fout.

Als je met pensioen gaat, wil je dan wel blijven werken?

Ja, maar wel een dagje minder in de week. De maandag en vrijdag vrij, en dan drie dagen werken bij More Storage. Elke dag is hier een feestje.

Wat doe je in je vrije tijd?

Zo min mogelijk! Haha.

Nee, ik heb een heel druk leven gehad. Ik heb een eigen sportschool gehad in combinatie met vijf dagen in de week werken. Elke avond sportles geven. Maar nu heb ik daar geen zin meer in, na het werk ga ik lekker naar huis en dan doe ik rustig aan. Mijn vrouw en ik doen echt wel leuke dingen, camping enz., maar ik heb niet meer dat van “Goh ik moet dit en zus en zo”. Laat mij maar gewoon mijn ding doen.

 

Dagbesteding

Wil jij ook dagbesteding van Teamwerk Zorg? Aarzel niet, en neem contact met ons op!

Naar nieuwsoverzicht