Medewerker in Beeld: Dominique

maandag 20 december 2021

Dominique van Teamwerk Zorg

Dominique was al eens eerder in Werknemer in Beeld, maar nu eindelijk ook in interview vorm!

 

"Sinds ik op de manege werk ga ik altijd met plezier naar m’n werk. Dat is omdat ik lekker buiten kan werken waar ik van hou. "

 

Kun je jezelf even voorstellen?

Ik ben Dominique, ik ben 22 jaar. Ik werk nu ruim drie jaar bij Teamwerk Zorg, in mei vier jaar, waarvan bijna een jaar op Manage Het Blauw Gele Vendel. Mijn hobby’s… ja, paarden.

Je hebt op verschillende locaties gewerkt van Teamwerk, welke vind je het leukst?

De manege vind ik het leukst, dat komt omdat ik hier buiten en met de paarden werk. Mijn werk en hobby zijn nu gecombineerd. Inmiddels sta ik hier nu al een jaar of 6 met mijn eigen paard. En nu een jaar ook met de dagbestedingsgroep.

Hoe ziet jouw dag eruit op de manege?

We starten de dag om 9 uur, dan komt de groep aan. We beginnen met de pony’s buiten brengen en de stallen uit te mesten. Wanneer dat gedaan is, gaan we lekker met z’n allen even koffiedrinken. Dan is het inmiddels al half 11.

Na de koffiepauze halen we de pony’s naar binnen en wordt hun lunch gevoerd. Daarna zorgen we dat de stallen en het terrein, wat wij met het werk vies hebben gemaakt, weer helemaal netjes is.

Tegen die tijd is het lunchtijd, dan is het half 1, dus dan gaat de dag aardig snel. Wanneer we geluncht hebben gaan we altijd even kijken naar wat het weer is, welke taken er beschikbaar zijn, en wat handig is. Als het stralend weer is gaan we lekker buiten aan de slag, zoals onkruid wieden en het terrein aanvegen. Is het nou niet zo’n lekker weer, dan gaan we in de stallen aan de slag, om de pony’s te borstelen, spinnen raggen weg te halen, alles van zijn plek en goed bezemen en met de pony’s wandelen.

We hebben een terreinbeheerder rondlopen die ook wel eens vraagt of wij tijd hebben om een klusje te doen, dus die ondersteunen we nu ook in het werk. Het is allemaal een beetje afhankelijk van het seizoen en van welke taken er zijn om te doen.

Wat wel altijd vast staat is dat wij ’s ochtends de pony’s doen. Dat is echt een vaste taak.

Heb je nog ambities of iets wat je nog graag zou willen doen?

Ik zou in ieder geval graag willen dat deze groep echt doorgroeit naar een wat grotere en vaste groep, en dat er een tweede begeleider bij kan komen, zodat wij binnen de manege nog meer vaste taken op ons kunnen nemen.

Uit hoeveel mensen bestaat het nu?

Dat is wisselend. Maandag en dinsdag zijn er meestal 3 à 4. Op de donderdag en vrijdag zijn er standaard 5 of 6. Toen we vorig jaar begonnen was er maar 1 op een dag, dus we zijn binnen een jaar wel een stuk gegroeid. Ik hoop dat het naar zo’n 10 à 12 cliënten kan gaan.

Wat heb je allemaal gedaan om te bereiken waar je nu bent?

Nou, überhaupt bij Teamwerk beginnen met werken als vakantiewerk. En niet meer weggaan bij Teamwerk, haha. En Teamwerk is wel echt een bedrijf dat met jou gaat zoeken naar iets passends: “Maar wat wil jij nou als werk?” en je vervolgens ook de kansen geeft om bijvoorbeeld op de manege te starten. Een deel ervan is toch wel het goede bedrijf daarvoor treffen.

Het begon eigenlijk zo: Ik kwam van de Mbo-opleiding af als persoonlijk begeleider, specifieke doelgroepen Niveau 4, en ging vakantiewerk doen bij Teamwerk. Doordat er ruimte was bij Teamwerk kon ik blijven en hebben ze me een vaste baan gegeven. Uiteindelijk ging ik weg bij mijn eerste locatie en had ik geen vaste werkplek meer. Toen stond ik hier op de manege en toen dacht ik ineens: “Waarom gaan we hier niks doen?“. Ik heb Edwin gebeld, het aan de manege gevraagd, de manege zei dat ze het met de voorzitter wilden bespreken en de voorzitter vond het ook een goed idee. Zo is dat balletje toen gaan rollen. We hadden het er thuis wel al eens voor de grap over gehad, maar toen ik geen vaste werkplek meer had kwam het idee weer omhoog.

Wat staat er op jouw bucketlist?

Ik zou heel graag wel naar een land willen waar ze heel veel met paarden doen. Bijvoorbeeld door IJsland rijden met echte IJslandse paarden, of naar Amerika en dan western gericht een track-tocht maken. Twee weken lang alleen maar met je paard kamperen in ‘the middle of nowhere’. Dat lijkt me echt wat.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Ik hoop dat ik nog steeds werk op deze werkplek, maar dan met een grotere groep, dat het aantal gegroeid is in ieder geval. En dat we misschien meer opties hebben van wat we binnen Teamwerk kunnen doen, bijvoorbeeld mensen met één op één begeleiding die gebruik maken van de locatie. Stel een collega begeleid één op één en die zegt “Nou, we hebben even een ruimte nodig, of we willen buiten wat doen; we gaan naar de manege vandaag.”

Heb je altijd al willen doen wat je nu doet?

Ja, toen ik klein was, ik denk dat ik toen een jaar of 5 of 6 was reed mijn moeder paard, en in de vakantie ging ik altijd overdag mee. Er kwamen altijd mensen van, volgens mij, Ipse de Brugge, die daar de stallen deden en ik ging hun helpen. Vanaf dat moment zei mijn moeder al: “Die gaat dat werk doen”. Het was wel duidelijk dat ik vanaf het begin al de zorg in wilde.

Waarom of wanneer ga je met plezier naar je werk

Nou, eigenlijk sinds ik op de manege werk ga ik altijd met plezier naar mijn werk. Dat is omdat ik lekker buiten kan werken waar ik van hou. En omdat ik het superleuk werk vind met de cliënten, anders zou ik het niet doen. Ik vind het vooral leuk dat ik zie hoe zij groeien in hun werk. In het begin moet je alles uitleggen, terwijl nu iedereen al eigenlijk gelijk aan de slag gaat. Ik zie echt iedereen groeien.

Wat zijn de minst leuke kanten van de je werk?

Wanneer het regent, haha. De minder leuke kanten van mijn werk vind ik de administratie. Ik ben veel liever actief bezig. En vooral ook buiten.

Welke tips heb je voor iemand die dit werk wilt doen?

Doe het met passie, want anders vind je het denk ik al niet leuk. Tip: heb geduld, dat is echt één van de belangrijkste denk ik. En doe het met heel veel liefde, want je krijgt er een hoop liefde voor terug.

Werk je liever met een hoog of iets lager niveau?

De groep die ik nu heb is een wat hoger niveau, en ik vind daar dus wel de uitdaging in om te zorgen dat ze toch nog weer verder groeien. Ik heb nu een jonge groep die net van school komt en iedereen heeft nog veel groeimogelijkheden. Het is een vrij hoog niveau dus dan kan je vrij veel van ze verwachten dat ze doorgroeien. Dan heb ik toch wel liever een iets hoger niveau.

Wat doe je in je vrije tijd het liefst behalve paarden?

Ik ben veel aanwezig op de manege. Ik doe nu sinds kort rolstoelbasketbal, wat ik heel erg leuk vind. Maar soms is het ook wel lekker om thuis op de bank een film te kijken als je heel de dag buiten bent geweest. Haken vind ik ook heel leuk om te doen en dan lekker rustig thuis zijn. Mijn leven is vooral hier of thuis.

 

Dagbesteding

Wil jij ook dagbesteding van Teamwerk Zorg? Aarzel niet, en neem contact met ons op!

Naar nieuwsoverzicht